مدیر جهادکشاورزی شهرستان نیریز از کاشت 500 اصله نهال "زرشک بیدانه پفکی" در سطح 8000 مترمربع برای اولین بار درمزرعه ویگ حومه نیریز خبرداد و گفت: در شرایط کنونی لزوم تغییر الگوی کشت و حرکت بهسمت محصولات مقاوم به خشکسالی، بیش از پیش احساس میشود.
به گزارش روابط عمومی مدیریت جهادکشاورزی شهرستان نیریز، علیرضا بصیری تصریحکرد: زرشك بي دانه ازجمله درختچههایي است كه قابليت رشد و توليد در زمينهاي كم بهره با آب شور را داراست وتوجه بيشتر به آن ضمن بالا بردن ظرفيت توليد محصولات كشاورزي در حفاظت از خاك منطقه نيز ميتواند موثر باشد.
بهگفته وی؛ نياز آبي زرشك بيدانه، نسبت به درختان يا درختچههاي ميوه مشابه، پائين است و درسالهاي خشك، كشاورزان زرشككار تنها با سه نوبت آبياري باغ در طول تابستان هم محصول را میتوانند برداشتكنند و حتي بههنگام وقوع اتفاقات پيشبينينشده مثل خشك شدن چاه آب وعدم امكان آبياري در طول سال زراعي؛ اين درختچه مقاوم توانستهاست با تحمل خسارت و با اتكا به ذخاير رطوبتي خاك و "آب محدود حاصل از نزولات جوي" زنده بماند.
او افزود: این محصول در مناطقي كه ارتفاع آن از سطح دريا بيشتراز 1500 متر است بهتر پرورش مي يابد و براي توليد ميوه كافي و عملكرد بالا به محلی آفتابي با جريان هواي خوب احتياج دارد؛ در برابر باد مقاومت خوبي داشته و از آن به عنوان حصار و بادشكن نيز استفاده ميشود اما وزش بادهاي گرم، بهويژه در هنگام گلدهي، ميزان توليد و كيفيت ميوه آن را بهشدت مورد تاثير قرارميدهد.
بصیری اظهارکرد: زرشك بيدانه طالب خاكهاي نسبتا سبك لومي – شني بازهكشي خوب در مناطق كوهپايهاي است و در خاك گچي وآهكي نيز بهخوبي رشد مي كند؛ همچنين EC وPH بالا رانيز تحمل كرده ونيازي به خاكهاي غني ندارد و در مجموع گياه كمتوقعي است.
مدیر جهادکشاورزی شهرستان نی ریز خاطرنشانکرد: اگر چه زرشك از گياهان مقاوم به كم آبي است ولي در سه تا چهار سال ابتداي كاشت، بسته به بافت خاك و شرايط آب و هوايي، دور آبياري آن، 7تا8 روز است و در سالهاي بعد معمولا هر 12 تا 15 روز يك بار آبياري مي شود؛ گاهي فاصله دو نوبت آبياري به 20 روز و بيشتر هم مي رسد كه البته به كاهش عملكرد منجرمي شود.
این مقام مسئول ابرازکرد: زرشک بیدانه بهصورت نهال، در بهمنماه کاشته میشود و از سال پنجم محصول آن اقتصادی با متوسط تولید دو تا سه تن در هکتار است و برداشت آن بر اساس مشاهده برخي خصوصيتهاي ظاهري مثل تغيير رنگ از قرمز روشن به قرمز تيره، نرم شدن بافت ميوه وغليظ شدن محتويات داخل آن (ايجاد حالت چسبندگي بيشتر درصورت فشرده شدن ميوه در ميان دو انگشت) و كاهش ميزان ترشي طعم آن صورتميگيرد و درمجموع، بسته به شرايط آبوهوايي منطقه، برداشت اين محصول معمولا از پانزدهم مهر تا نیمه آبانماه انجام مي شود.
زرشك بهدليل رنگ وطعم دلپذيرش سالهاست كه زينتبخش سفرههاي ايرانيان است؛ ميوه زرشك طبيعتي سرد و خشك دارد و در طب سنتي مقوي كبد، قلب، صفرابر و مسكن حرارت معده است؛ از برگ آن بهتنهایي يا "مخلوط باداروهاي مناسب" براي زخم روده استفاده ميشود؛ همچنين براي ميوه زرشك خاصيت منقبضكننده عروق قائلبوده و بربرين (تركيب دارويي موجود در آن) را به عنوان مقوي معده توصيه كرده اند، جويدن برگ زرشك باعث سفتي لثه ها ميشود و برگ آن بهعنوان قابض و در درمان عوارض ناشي از فقدان ويتامينC نيز کاربرددارد.